14.575 individuele beroepsopleidingen in 2018

Door Miranda Van Eetvelde op 20 februari 2019, over deze onderwerpen: Werk

In 2018 hebben 14.575 personen een individuele beroepsopleiding (IBO) gevolgd in een onderneming. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde die de cijfers opvroeg bij de minister van Werk, Philippe Muyters. De opleiding moet dienen als opstap naar werk. Als een werkzoekende zijn IBO succesvol beëindigt, krijgt hij van de onderneming een tewerkstellingscontract aangeboden.

De Vlaamse regering wil er voor zorgen dat werkzoekenden makkelijker aan een vaste job geraken door middel van opleidingen op de werkvloer. Een voorbeeld van zo’n opleiding is de individuele beroepsleiding in een onderneming (IBO). In dit systeem begeleidt men werkzoekenden via concrete praktijkervaringen. Het systeem werd onlangs aangepast om transparanter en eenvoudiger te werken.

Een werkzoekende die een IBO-contract afsluit, volgt gedurende 1 à 6 maanden een opleiding op de werkvloer. Ervaring is geen vereiste en de werkzoekende krijgt tijdens de IBO een inkomen dat een normaal loon benadert. Als de werkzoekende zijn IBO succesvol afrondt, krijgt hij een contract van bepaalde of onbepaalde duur in het bedrijf waar hij de opleiding kreeg.

“In 2018 waren er 14.575 werkzoekenden die een IBO volgden. Dat is iets minder vergeleken met 2017, toen waren er nog 15.253 IBO’s.”, aldus Miranda Van Eetvelde die de cijfers opvroeg. “Er is echter wel een verdubbeling van de IBO’s vooropgesteld. Er moet dus zeker de nodige aandacht geschonken worden aan het verhogen van dit aantal. Maar anderzijds moet er ook voldoende gefocust worden op de kwaliteit van de IBO’s. Werkzoekenden moeten goed begeleid worden en kansen krijgen op een toekomstige job.”

De IBO is volgens Van Eetvelde “één van de meest succesvolle instroomkanalen”. Het is een win-win situatie voor zowel de werkzoekenden als de werkgevers. Werkzoekenden krijgen een betere opleiding en meer kansen en werkgevers krijgen beter opgeleide arbeidskrachten. Het is dan ook goed dat minister Muyters sterk inzet op de IBO. Op die manier kan de Vlaamse arbeidsmarkt, in tijden van schaarste, nog meer versterkt worden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is