15.253 individuele beroepsopleidingen in 2017

Door Miranda Van Eetvelde op 13 maart 2018, over deze onderwerpen: Werk

In 2017 hebben 15.253 personen een individuele beroepsopleiding (IBO) gevolgd in een onderneming. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde die de cijfers opvroeg bij de minister van Werk, Philippe Muyters. De opleiding moet dienen als opstap naar werk. Als een werkzoekende zijn IBO succesvol beëindigt, krijgt hij van de onderneming een tewerkstellingscontract aangeboden.

De Vlaamse regering wil er voor zorgen dat werkzoekenden makkelijker aan een vaste job geraken door middel van opleidingen op de werkvloer. Een voorbeeld van zo’n opleiding is de individuele beroepsleiding in een onderneming (IBO). In dit systeem begeleidt men werkzoekenden via concrete praktijkervaringen.

Een werkzoekende die een IBO-contract afsluit, volgt gedurende 1 à 6 maanden een opleiding op de werkvloer. Ervaring is geen vereiste en de werkzoekende krijgt tijdens de IBO een inkomen dat een normaal loon benadert. Als de werkzoekende zijn IBO succesvol afrondt, krijgt hij een contract van bepaalde of onbepaalde duur in het bedrijf waar hij de opleiding kreeg.

“In 2017 waren er maar liefst 15.253 werkzoekenden die een IBO volgden. Dat is een stabiel aantal vergeleken met de vorige jaren.”, aldus Miranda Van Eetvelde die de cijfers opvroeg. “Door de krapte op de arbeidsmarkt, zal er nog meer beroep gedaan worden op het systeem. De instapdrempel zal verlaagd worden om meer mensen kennis te laten maken met een IBO-opleiding.”

Het systeem is bovendien meer en meer succesvol bij oudere werkzoekenden. Waar er in 2015 nog maar 563 vijftigplussers in het systeem stapten, steeg dit aantal in 2017 naar 706. Van Eetvelde: “Dit toont aan dat oudere werkzoekenden ook het werkplekleren ontdekken. Een concrete werkervaring verwerven met uitzicht op een job, spreekt hen duidelijk aan. Een goede zaak om de activering van vijftigplussers te verhogen en aan te tonen dat zij niet verloren zijn op de arbeidsmarkt.”

Ook bij personen met een migratie-achtergrond is er een opmerkelijke stijging merkbaar. In 2015 waren zij nog goed voor 1.963 individuele beroepsopleidingen. In 2017 stond de teller al op 2.634.

De IBO is volgens Van Eetvelde “één van de meest succesvolle instroomkanalen”. Het is een win-win situatie voor zowel de werkzoekenden als de werkgevers. Werkzoekenden krijgen een betere opleiding en meer kansen en werkgevers krijgen beter opgeleide arbeidskrachten. Het is dan ook goed dat minister Muyters sterk inzet op de IBO. Op die manier kan de Vlaamse arbeidsmarkt, in tijden van schaarste, nog meer versterkt worden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is