165 NEET-jongeren in 2018 gemeld bij VDAB

Door Miranda Van Eetvelde op 27 januari 2019, over deze onderwerpen: Werk

NEET-jongeren (not in education, employment or training) zijn jongeren tussen 15 en 24 jaar die de schoolbanken hebben verlaten, werkloos zijn en geen opleiding volgen. Ze krijgen geen andere vorm van begeleiding en zijn vaak niet bekend bij de VDAB. Daarom wordt er vaak beroep gedaan op partnerorganisaties om deze jongeren op te sporen. Mét succes, zo blijkt uit een schriftelijke vraag van Miranda Van Eetvelde. in 2018 werden er 165 NEET-jongeren bij de VDAB ingeschreven na een signaal van een partner. 

NEET-jongeren (not in education, employment or training) zijn jongeren tussen 15 en 24 jaar die de schoolbanken hebben verlaten, werkloos zijn en geen opleiding volgen. Ze krijgen geen andere vorm van begeleiding en zijn ook niet altijd bekend bij VDAB. NEET-jongeren zijn ook veel minder geïnteresseerd in politiek, zijn weinig of niet sociaal en politiek geëngageerd en worden heel vaak wantrouwig tegenover de maatschappij waarin ze leven. 

Voor de jongeren die niet op school noch aan de slag noch in opleiding zijn, startte VDAB in 2018 met een nieuwe aanpak. Er wordt gefocust op plaatsen waar deze doelgroep in belangrijke mate aanwezig is. Daar worden jongerenconsulenten toegewezen die zeer laagdrempelig toegankelijk zijn en via jongerenorganisaties deze kwetsbare doelgroep zullen benaderen. Maar om deze jongeren te begeleiden, moeten ze natuurlijk eerst opgespoord worden. "In 2018 werden er 165 jongeren gesignaleerd en ingeschreven bij de VDAB via diverse partners", aldus Miranda Van Eetvelde. "Van deze 165 jongeren kregen 139 jongeren een persoonlijke dienstverlening op maat. Op zich niet slecht maar er zijn nog vele NEET-jongeren die niet op de radar van de VDAB staan. We moeten daarom blijvend inzetten op een kordate aanpak met individuele begeleidingstrajecten om deze jongeren alsnog op het rechte pad te brengen."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is