55 jeugdbewegingen wachten nog steeds op tenten

Door Miranda Van Eetvelde op 24 mei 2019, over deze onderwerpen: Cultuur - Jeugd

Al enkele jaren worden de Vlaamse jeugdbewegingen geconfronteerd met een tekort aan tenten om op kamp te gaan. Zij lenen deze tenten via de Uitleendienst voor Kampeermateriaal (ULDK) maar vaak is de vraag veel groter dan het aanbod. Ondanks het feit dat er al jaren fors geïnvesteerd wordt in nieuw tentenmateriaal, blijven er momenteel nog 55 jeugdbewegingen zonder tenten achter. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Miranda Van Eetvelde (N-VA).

Het is een wederkerend, jaarlijks probleem: jeugdbewegingen vragen tenten aan via de Uitleendienst voor Kampeermateriaal (ULDK) om op kamp te gaan maar steeds is er een deel dat niet kan geholpen worden. Vaak blijft het aantal jeugdbewegingen dat niet geholpen kan worden wel beperkt. Zij worden uit de nood geholpen door verschillende alternatieven zoals tenten van Defensie of van bevriende jeugdbewegingen. Vaak vinden ze ook zelf een oplossing.

Vlaams Volksvertegenwoordiger Miranda Van Eetvelde vroeg de cijfers op: “In 2019 ontving de ULDK 1.080 aanvragen voor tentenmateriaal. Daarvan waren er oorspronkelijk 177 dossiers geweigerd. Er is echter de afgelopen weken volop gezocht naar alternatieven. Zo gaven 59 groepen aan dat ze zelf een oplossing gevonden hebben (door te huren op de privémarkt of door uit te lenen via bevriende groepen, …). Daarnaast werden 37 groepen in tweede instantie toch geholpen door de ULDK. Tenslotte werden 26 groepen verder geholpen met tenten van Defensie. Dat brengt het huidige aantal op de wachtlijst op 55. Dat aantal zal de komende weken nog verder dalen door allerlei alternatieven.”

In de toekomst zullen de inspanningen nog versterkt moeten worden want de ledenaantallen van de jeugdbewegingen blijven in stijgende lijn. Daarom is het volgens Van Eetvelde een goede zaak dat er al jaren geïnvesteerd wordt in het aankopen van nieuwe tenten: “We moeten er voor zorgen dat de stock van de huidige tenten minstens op peil gehouden wordt. Want jaarlijks verslijten er natuurlijk vele tenten. Maar we moeten ook verder durven kijken naar meer samenwerking tussen jeugdbewegingen om nog meer uitwisseling en alternatieven te creëren. Op die manier kunnen al onze kinderen met een gerust hart vertrekken op kamp.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is