60 gemeenten maken reeds gebruik van jeugdmonitor

Door Miranda Van Eetvelde op 27 februari 2019, over deze onderwerpen: Cultuur - Jeugd

Sinds eind 2017 kunnen gemeenten en steden intekenen op het aanbod van de zogeheten jeugdmonitor. Deze tool moet lokale besturen in staat stellen om te weten te komen wat de noden van kinderen en jongeren zijn in hun gemeente of stad. “Sinds de start zijn er 60 gemeenten aan de slag gegaan met de jeugdmonitor. Een mooi begin maar dat aantal mag zeker nog stijgen, zeker omdat participatie van kinderen en jongeren de volgende jaren alleen maar aan belang zal toenemen.”, aldus Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde die de cijfers opvroeg.

In september 2017 stelden ministers Gatz en Homans de jeugdmonitor voor. Met deze tool stellen zij lokale besturen in staat om te peilen wat de noden van kinderen en jongeren zijn in hun gemeente of stad. Hiermee willen zij gemeenten en steden helpen om werk te maken van een kindvriendelijk, lokaal beleid. Zo kan de participatie van kinderen en jongeren verhoogd worden en tegelijkertijd krijgen lokale besturen meer informatie over de verwachtingen van hun jongste burgers.

In mei vorig jaar waren er 53 gemeenten al bezig met de opstart van de jeugdmonitor”, aldus Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde die de cijfers opvroeg. Sindsdien zijn er nog 7 extra gemeenten bijgekomen. Het over de volgende gemeenten: Aartselaar, Diest, Genk, Kortrijk, Lebbeke, Leuven en Mechelen.

“Participatie op het lokale niveau wordt alsmaar belangrijker en ook onze jongste burgers worden hier meer en meer bij betrokken. Daarom is het goed dat men beter kan nagaan wat er bij hen leeft. Er zijn overigens geen nadelen aan de bevragingen verbonden. Deze zijn volledig anoniem en worden gratis aangeboden vanuit de Vlaamse overheid.”, aldus Van Eetvelde.

De vragen die aan bod kunnen komen zijn zeer divers: Hebben de kinderen en jongeren voldoende open ruimte? Is er voldoende te doen in de vrije tijd? Is het verkeer naar de scholen veilig genoeg? “De vragen stellen en antwoorden verzamelen is natuurlijk nog maar de eerste stap”, aldus Van Eetvelde. “Het is belangrijk om nadien ook aan de slag te gaan met de bijeengesprokkelde informatie. Het beleid kan via de jeugdmonitor bijvoorbeeld sneller en beter inspelen op meer speelruimte, een veiligere omgeving en een beter vrijetijdsaanbod.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is