Aanvragen voor kampvuur in de buurt van bos- of natuurgebied blijven stabiel

Door Miranda Van Eetvelde op 7 maart 2018, over deze onderwerpen: Cultuur - Jeugd

Het maken van een kampvuur: het is traditie bij de jaarlijkse kampen. Dit is toegelaten als men 25 meter verwijderd is van een bos- of natuurgebied. Er kunnen ook machtigingen gegeven worden om een kampvuur te maken dichter dan 25 meter. En dat gebeurt ook regelmatig, blijkt uit de schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Miranda Van Eetvelde.

Jeugdverenigingen die hun jaarlijks kamp afsluiten met een zelfgemaakt vuur, het is een traditie die al decennia bestaat. Dit is enkel toegelaten als dit 25 meter verwijderd isvan een bos- of natuurgebied. Ook binnen het 25-meter gebied kunnen aanvragen voor een kampvuur gemachtigd worden. “En dat gebeurt regelmatig”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Miranda Van Eetvelde. “In 2017 waren er 65 aanvragen, waarvan er 61 werden toegestaan. Dat toont aan dat jeugdverenigingen soms toch moeite hebben om 25 meter van een bos-of natuurgebied een geschikte plaats te vinden.”

Natuurlijk lijkt het dat er meer risico’s zijn wanneer men dichter bij een bos komt maar onveilige situaties worden steeds vermeden. “Jeugdverenigingen zijn goed op de hoogte op het vlak van brandveiligheid en nemen geen risico’s. Dat blijkt ook uit het feit dat er bijna geen weigeringen zijn voor het maken van een kampvuur binnen de 25 meter. Er worden geen plekken gekozen waarvan ze weten dat er een mogelijk risico bestaat.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is