Bel'J programma zorgt voor ontmoeting tussen jongeren uit de verschillende landsdelen

Door Miranda Van Eetvelde op 9 juli 2015, over deze onderwerpen: Cultuur - Jeugd

Bel’J is een programma dat in 2009 werd opgericht voor jongeren tussen 14 en 25 jaar en zich richt op ontmoeting tussen jongeren uit de andere Gemeenschappen. Het project zorgt er voor dat positieve uitwisseling met de andere landsdelen mogelijk is. Dit gezamenlijk programma stelt twee mogelijkheden voor activiteiten in de vrije tijd beschikbaar. 

Ten eerste geeft het aan jongeren de mogelijkheid om zich alleen of maximum met drie, gedurende twee weken tot drie maanden als vrijwilliger in een organisatie uit de andere Gemeenschap te engageren. Zo kunnen ze de werking van de organisatie leren kennen of er een creatief project lanceren.

Een tweede mogelijkheid is er voor groepen van acht tot zestig jongeren uit de drie Gemeenschappen om gedurende vijf tot vijftien dagen samen te leven en dingen te ondernemen.

In beide gevallen maken de jongeren kennis met het dagelijkse leven wat hen de kans geeft om elkaars cultuur te leren kennen en misschien duurzame banden aan te knopen met de andere Gemeenschappen. Er wordt een financiële tegemoetkoming toegekend aan de vrijwilligers na goedkeuring van hun aanvraag en volgens voorafbepaalde voorwaarden. Ook groepsuitwisselingen kunnen na goedkeuring een financiële bijdrage krijgen.

In 2013 namen 24 Vlaamse jongeren en 5 Vlaamse begeleiders deel aan een Bel’J activiteit. In 2014 stegen deze cijfers naar 61 jongeren en 13 begeleiders. Dat staat te lezen in het antwoord van minister Gatz op een parlementaire vraag van Miranda Van Eetvelde.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is