Eerste cijfers over wijk-werken bekend

Door Miranda Van Eetvelde op 4 mei 2018, over deze onderwerpen: Werk

De Vlaamse Regering keurde op vrijdag 4 maart 2016 het voorstel van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters goed om via het nieuwe systeem van “Wijk-werken” een laagdrempelig instrument te vormen om langdurig werkzoekenden stapsgewijs in een professionele omgeving competenties bij te brengen. Het nieuwe systeem vervangt het PWA-systeem.

Het nieuwe systeem van wijk-werken ging definitief van start op 1 januari 2018. De eerste cijfers over de opstart werden meegedeeld in de commissie Werk op vraag van Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde: 

  • Eind maart 2018 waren er 7128 unieke personen geregistreerd als wijk-werker in het wijk-werkplatform. Voor een vergelijkbare periode in 2017 waren er toen 6291 actieve PWA-werknemers. Het grootste deel, 6705 van de 7128, zijn oud-PWA-werknemers, dat is 94 procent.
  • Daarnaast zijn er sinds 1 januari 473 nieuw toegeleide werkzoekenden. 381 zijn nieuw toegeleiden vanuit de werkzoekenden en 42 zijn leefloongerechtigden die zijn toegeleid.
  • Eind maart 2018 waren er in totaal 14.985 gebruikers geregistreerd in de wijk-werkplatformen, onder hen zowel voormalige PWA-gebruikers als nieuwe gebruikers. De gebruikers zijn samen goed voor 18.830 beschikbare opdrachten voor wijk-werkers.

Miranda Van Eetvelde is voorlopig tevreden over de opstart van het wijk-werken: "Er bevinden zich nog enkele kinderziektes in het nieuwe systeem maar deze bevinden zich bij elke omvorming naar een nieuw systeem. Ik denk dat de cijfers aantonen dat het systeem van wijk-werken alle kansen verdient en dat we het zeker en vast alle tijd moeten geven om de knelpunten weg te werken. De problemen die nu nog bestaan, zijn echt wel problemen die op te lossen zijn. We moeten hier dan ook hard op inzetten want het nieuwe systeem van wijk-werken is een unieke kans. Het moet zorgen voor een geleidelijke opstap richting tewerkstelling. De werkzoekende kan werkervaring opbouwen in functie van een individueel traject naar werk dat gericht is op het normaal economisch circuit. Gedurende wijk-werken kan een wijk-werker meerdere activiteiten uitvoeren op verschillende werkplekken."

Uit de commissievergadering bleek ook dat de doelgroep verder van de arbeidsmarkt zou staan dan verwacht. Dat is zeker en vast een aandachtspunt dat meegenomen moet worden maar hoeft niet onoverkomelijk te zijn. Van Eetvelde: "Elk traject dat gebeurt via het nieuwe wijk-werken en waarbij we een werkzoekende kunnen activeren, is zeker en vast meegenomen. Als blijkt dat de doelgroep verder van de arbeidsmarkt af staat dan verwacht, dan betekent dit niet dat het systeem niet werkt. Op termijn krijgen we de verschillende profielen van de vroegere PWA’ers in het systeem van wijk-werken. Er zaten ook heel wat werkzoekenden verankerd in dat systeem voor wie niets meer werd gedaan om ze in het normale arbeidscircuit te brengen. Ik denk wel dat die profielen anders zijn, en dat toont ook aan dat veel mensen niet thuishoorden in dat PWA-systeem en dat ze misschien meer aankonden dan gedacht."

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is