Homans steunt ook Zele in de strijd tegen radicalisering

Door Miranda Van Eetvelde op 9 december 2015, over deze onderwerpen: Varia

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) ondersteunt Vilvoorde, Antwerpen, Gent, Aalst, Maaseik, Menen, Zele, Oostende en Mechelen financieel in de strijd tegen radicalisering. Ze maakt daarvoor 568.000 euro vrij. “Gemeenten zijn de eerste partners in de preventieve aanpak van gewelddadige radicalisering”, aldus Homans. “De projectsubsidies moeten de gemeenten en steden dan ook helpen in het opnemen van hun regierol.”

De ondersteuning van de betrokken gemeenten past in het actieplan tegen radicalisering dat de Vlaamse regering in april heeft goedgekeurd. In juli werd een projectoproep uitgeschreven. Die oproep had als doel de steden en gemeenten te ondersteunen in het opnemen van hun regierol in de preventieve aanpak van radicalisering.

568.311 euro

Er werden negen projecten geselecteerd goed voor samen 568.311 euro. “Op deze manier maak ik de belofte hard om bijkomende ondersteuning te voorzien voor gemeenten met een acute radicaliseringsproblematiek.” Indien de begroting het toelaat zullen de projecten tot twee maal toe worden verlengd.

Vilvoorde krijgt 85.000 euro, Maaseik (i.s.m. Dilsen-Stokkem) 60.295 euro, Aalst 61.400 euro, Antwerpen 82.300 euro, Gent 71.041 euro, Zele 56.775 euro, Oostende 38.000 euro, Menen 58.500 euro en Mechelen 55.000 euro.

Het is volgens minister Homans niet de bedoeling dat de betrokken steden en gemeenten met dat geld nieuwe initiatieven opzetten maar wel “dat ze vanuit hun rol als regisseur de aanwezige instrumenten (VDAB, jeugdwerk, onderwijspartners, welzijn, ..) optimaal aanwenden en afstemmen op maat van hun gemeente, bijvoorbeeld door het aanstellen van een coördinerend radicaliseringsambtenaar”.

 

Verschenen in De Standaard op 09/12/2015. Bron: Belga.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is