Investeringen in toegankelijkheid jeugdhuizen

Door Miranda Van Eetvelde op 31 oktober 2018, over deze onderwerpen: Cultuur - Jeugd

Een goede toegankelijkheid van publieke gebouwen staat centraal in het beleid van de Vlaamse regering. Ook jeugdhuizen en- lokalen vallen onder de regelgeving op de toegankelijkheid van publieke gebouwen in Vlaanderen. 

Toegankelijkheid wordt echter te vaak nog verbonden aan enkel het toegankelijk maken van het gebouw voor rolstoelgebruikers. Toegankelijkheid gaat echter verder dan dat. Het gaat om veiligheid, om aangepaste toiletten, om toegang voor slechtzienden, enzovoort.

De website www.toegankelijkejeugdlokalen.be bevat heel wat informatie, onder andere de studie die in 2010-2011 werd uitgevoerd door Enter over de integrale toegankelijkheid van de infrastructuur binnen de jeugdsector. Zo lezen we dat er voornamelijk drie knelpunten zijn: het ontbreken van een toegankelijke toegang, het ontbreken van toegankelijk sanitair en verdiepingen die niet toegankelijk zijn. Uit de studie bleek dat die knelpunten ontstaan door onder andere overbelasting van de werking, niet weten hoe men iets toegankelijk maakt en/of een tekort aan financiële middelen.

De verantwoordelijkheid om het lokale jeugdwerk optimaal te ondersteunen, ook op het vlak van infrastructuur, ligt grotendeels bij de lokale besturen. Vlaanderen doet echter ook zijn deel van het werk: zo werden de investeringsprioriteiten van de Vlaamse Openbare Instelling (VOI) Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI) herzien. De minister van Jeugd, Sven gatz, maakte eveneens een prioriteit van toegankelijkheid van culturele infrastructuur en van jeugdlokalen. Hij maakte onlangs ook 450.848,09 euro vrij om zes jeugdverblijfcentra en één jeugdbewegingslokaal toegankelijker te maken.

"Een goede zaak.", volgens Miranda van Eetvelde. "Bij nieuwe projecten wordt er vaak rekening gehouden met een vlotte toegankelijkheid van publieke gebouwen. We moeten hier echter blijven inzetten om alle jeugdhuizen en -lokalen zo maximaal als mogelijk toegankelijk te maken. Zo kunnen alle kinderen en jongeren zonder problemen genieten van hun vrijetijdbesteding."

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is