Jeugdcentrum Juvenes in Zele is opgeknapt dankzij deeltijds onderwijs

Door Miranda Van Eetvelde op 8 juli 2015, over deze onderwerpen: Cultuur - Jeugd

Verschenen in de Gazet van Antwerpen en het Nieuwsblad

Jeugdcentrum Juvenes in Zele heeft dankzij een project met het deeltijds onderwijs werken aan de infrastructuur kunnen laten uitvoeren.

De Vlaamse jeugdhuizen kampen al lang met een gebrekkige infrastructuur. Daarom werken zij sinds vorig jaar samen met het deeltijds beroepsonderwijs. 'Via zogenaamde brugprojecten voeren de deelnemende leerlingen de nodige herstellings- en infrastructuurwerken uit. Zo doen zij een pak nuttige ervaring op', zegt Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde (N-VA) uit Zele die een parlementaire vraag stelde over het verloop van het project. 'Zowel de jeugdhuizen als de partnerorganisaties beoordelen de samenwerking als zeer positief.

'De samenwerking met het deeltijds beroepsonderwijs heeft verschillende voordelen. De jongeren doen de nodige ervaring op en de jeugdhuizen kunnen aan een lage kostprijs infrastructuurwerken laten uitvoeren. Die gaan van klusjes en herstellingen tot verfraaiings- en renovatiewerken. Door deze samenwerking zijn al zeventien jeugdhuizen geholpen.'

Vier keer goedkoper

En daar is ook jeugdcentrum Juvenes in de Kloosterstraat in Zele bij. 'Wij zijn heel tevreden met wat er allemaal is gebeurd', zegt coördinator van Juvenes Pieter Dubois. 'We dienden een project in en heel het lijstje met werken is door de jongeren van Compaan in Gent afgewerkt. We betaalden per werkploeg elf euro per uur, iets wat vier keer meer zou zijn als we een aannemer onder de arm namen of wat veel langer zou duren met het inschakelen van vrijwilligers.'

Er werden zowel kleine als grote werken uitgevoerd. 'Het ging van het vervangen van een kraan tot het aanleggen van een nieuw buitenterras. Ook in de zaal werden de blokken en het verhoog helemaal afgeschuurd en van een nieuwe verflaag voorzien. Net als alle buitenschrijnwerk.' (svov)

STEF VAN OVERSTRAETEN

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is