Jeugdorganisaties willen CO2-uitstoot beperken

Door Miranda Van Eetvelde op 28 november 2017, over deze onderwerpen: Cultuur - Jeugd

Om de CO2-uitstoot te beperken moet iedereen zich engageren. Ook de jongeren. En die doen dat ook, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Miranda Van Eetvelde (N-VA). Jeugdorganisaties kunnen subsidies krijgen om hun infrastructuur groener en energiezuiniger te maken. “In totaal dienden 21 jeugdorganisaties in 2017 een aanvraag in. Hiermee willen ze stappen zetten om de CO2-uitstoot in de jeugdsector te verkleinen”, aldus Van Eetvelde (N-VA).

Uit het rapport “Nulmeting: uitstoot Cultuur en Jeugd in Vlaanderen” van Greentrack blijkt dat de jeugdsector elk jaar nog steeds 20.000 ton CO2 uit stoot. Uiteraard is dit slechts een fractie van de totale uitstoot in Vlaanderen. Toch kan dit aandeel volgens de onderzoekers dalen door meer bewustwording en meer investeringen in energiezuinige gebouwen.

In het kader van de investeringssubsidies voor infrastructuur met bovenlokaal belang kunnen jeugdorganisaties daarom subsidies aanvragen om hun infrastructuur energiezuiniger te maken en zo de uitstoot beperken. Vlaams volksvertegenwoordiger Miranda Van Eetvelde (N-VA) vroeg de lijst met aanvragen op.  “21 jeugdorganisaties dienden een aanvraag in. Dat resulteerde in 15 aanvragen, want er waren 6 gecoördineerde aanvragen, aanvragen van verscheiden jeugdverenigingen samen.”

De jeugdsector wordt ook verder geïnformeerd en gesensibiliseerd naar andere mogelijke maatregelen die zij kunnen nemen. Zo krijgt het ’Pulse’ Transitie-netwerk Cultuur extra middelen om het jeugdwerk bewust te maken van duurzaamheid en energie-efficiëntie. Ze geven hen tips om het energieverbruik beter in het oog te houden en om bijvoorbeeld in te stappen op onlineplatforms zoals EnergieID.

Van Eetvelde: “Alle beetjes helpen. Ook de jeugdsector maakt op die manier vorderingen inzake het bewust omgaan met energie-efficiëntie en het verlagen van de uitstoot. Dat is zonder meer positief.

Bovendien, jong geleerd is oud gedaan. Als men van jongs af een ‘ecologische reflex’ aanleert, lijkt de kans me groot dat men die ook op latere leeftijd behoudt. We moeten daarom de sector blijven stimuleren om de goed, groene keuzes te maken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is