Jeugdsector draagt steentje bij aan inburgering en integratie

Door Miranda Van Eetvelde op 31 juli 2018, over deze onderwerpen: Cultuur - Jeugd

In het voorjaar van 2018 kwam de Mechelse Chirogroep Muizen in de media met zijn voorbeeld van een open werking voor nieuwkomers. Het voorbeeld van de Chirogroep van Mechelen past in het bredere project “Iedereen mee op kamp”, uitgewerkt door Chiro nationaal. Hiermee willen ze meer een afspiegeling van de maatschappij vormen en zorgen voor meer inclusie. Een mooie aanleiding voor Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde om te vragen aan de minister van Jeugd wat de jeugdsector allemaal onderneemt om inburgering en integratie te bevorderen.

Het voorbeeld van de Mechelse Chirogroep toont aan dat jeugdbewegingen initiatieven ondernemen om anderstaligen te betrekken. Ze gingen, samen met de Mechelse jeugddienst, op zoek in OKAN-klassen (onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers) om nieuwkomers te betrekken. Zo zullen er binnenkort 4 niet-begeleide minderjarigen meegaan op kamp. Het gaat echter verder dan dat.

Zo organiseert Tumult kampen en animatorcursussen voor anderstalige kinderen en jongeren. Vaak schrijven ze daarvoor scholen met OKAN-klassen en opvangcentra voor asielzoekers aan. Stampmedia biedt dan weer aan scholen met OKAN-klassen een aantal workshops op maat aan. Op die manier hoopt ze bij te dragen tot taalgewenning via mediawijze activiteiten. Daarnaast werken verschillende jeugdbewegingen zelf een welkomstbeleid uit om anderstaligen te betrekken.

De jeugdsector werkt verder intens samen met de lokale jeugddiensten om de inburgering en integratie te promoten en verder te stroomlijnen. Vanuit Vlaanderen worden de lokale besturen geholpen via de Vlaamse Vereniging van Jeugddienst (VVJ). Zij stimuleert gemeenten en steden om inburgering en integratie via jeugdwerk vlot te laten verlopen. Zo engageert zij zich om jeugddiensten stimulansen te geven om het lokale jeugdwerk meer divers te maken.

Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde toont zich tevreden met de inspanningen die nu al gebeuren: “Er zijn vanuit verschillende hoeken van de jeugdsector initiatieven aan de gang. Dat valt alleen maar toe te juichen. Als de jeugdsector haar steentje kan bijdragen om inburgering en integratie te bevorderen, is dat een goede zaak. Al moeten we ook niet naïef zijn: de jeugdsector kan dit niet alleen oplossen. Maar het kan wel versterkend werken en mee bruggen helpen bouwen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is