Jeugdwerk bloeit als nooit tevoren

Door Miranda Van Eetvelde op 20 oktober 2017, over deze onderwerpen: Jeugd
Miranda Van Eetvelde in de jeugdbeweging

Op deze dag van de jeugdbeweging zetten we traditioneel ons jeugdwerk in de bloemetjes. En terecht want de ledenaantallen blijven jaar na jaar stijgen. Momenteel zijn er in Vlaanderen bijna 250.000 kinderen en jongeren aangesloten bij een jeugdbeweging. “Recordcijfers die de successen alleen maar verder bevestigen. Maar tegelijkertijd blijven er ook aandachtspunten zoals de regeldrift en de bureaucratie die nog steeds een bedreiging vormen voor de werking van jeugdbewegingen.”

Vlaanderen kent al jarenlang een krachtig en sterk jeugdwerk. We worden hiervoor internationaal ook vaak geprezen. Nergens wordt er zoveel deelgenomen aan het jeugdwerk als bij ons. Bijna de helft van de bevolking was of is lid van een jeugdbeweging. “Dat heeft natuurlijk een grote invloed op onze Vlaamse maatschappij. Veel personen krijgen er hun eerste ervaringen met competenties zoals leiderschap, sociale omgang en zin voor initiatief. De jeugdbewegingen vormen zo mee de Vlaamse samenleving.”

Uit de recentste cijfers (2015-2016) blijkt dat 245.865 kinderen en jongeren deel uitmaken van een jeugdbeweging. Daar moet natuurlijk voldoende aanbod tegenover staan. We zien dat steeds meer en meer afdelingen van jeugdbewegingen samensmelten om zo een grotere werking te voorzien. Zo daalt het aantal afdelingen maar de werking van een afdeling wordt wel steeds groter.

De jongste jaren hebben de jeugdbewegingen het niet altijd even makkelijk. De financiële druk op de jeugdbewegingen nam toe en het is geen geheim dat ze hebben moeten besparen. Gelukkig besliste de Vlaamse Regering bij de opmaak van de begroting van volgend jaar om opnieuw meer te investeren in onze jeugd. In totaal wordt in 2018 drie miljoen euro extra in jeugd geïnvesteerd.  Met die extra middelen krijgt het jeugdwerk de broodnodige ademruimte. Toch een mooie prestatie in budgettair moeilijke tijden.”

Naast het positieve nieuws op deze dag van de jeugdbeweging, moeten we er ook voor waken dat we het jeugdwerk blijven ondersteunen. Want op sommige vlakken staat het jeugdwerk wel degelijk onder druk. Zo blijft de regeldrift en de bureaucratie de initiatiefzin van jeugdbewegingen bedreigen. Dat maakt het jeugdbewegingen nog steeds moeilijk om bijvoorbeeld kampen te organiseren. Dat moeten we blijven in het oog houden.

Enkel door gebundelde inspanningen, vanop verschillende niveaus, kunnen we de Vlaamse jeugdbewegingen verder laten bloeien en groeien. Dat is alleszins wat de N-VA voor ogen heeft. Deze Vlaamse Regering heeft alvast aangetoond dat ze een hart heeft voor het Vlaamse jeugdwerk en dat ze daar ernstig in investeert. We hopen dat het de goede kant blijft opgaan.

Foto: Miranda Van Eetvelde tijdens haar periode in de jeugdbeweging

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is