Koppeling databanken vergroot jobkansen schoolverlaters

Door Miranda Van Eetvelde op 5 februari 2018, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Secundair onderwijs, Jeugd
Schoolverlater op sollicitatiegesprek

Wie de secundaire schoolbanken zonder diploma verlaat, schrijft zich niet altijd in de bij VDAB. Nochtans verhoogt dat de kans dat deze jongeren aan een goede job geraken. Om hier een mouw aan te passen, gaat de VDAB nauwer samenwerken met het onderwijs. “Door gegevens met elkaar uit te wisselen, zullen schoolverlaters niet volledig van de radar verdwijnen”, zegt Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde.

In het schooljaar 2016-2017 verlieten 5.402 jongeren tussen 18 en 25 jaar de schoolbanken zonder diploma secundair onderwijs. 81 procent van hen was al bekend bij de VDAB. Naar de meer dan duizend jongeren op wie de VDAB nu pas zicht krijgt, zal extra gecommuniceerd worden. “Zij hebben immers een duwtje in de rug nodig”, zegt Van Eetvelde. “De VDAB kan hun zoektocht naar werk vergemakkelijken en hun kans op een job vergroten.”

Aanbod op maat

De vroegtijdige schoolverlaters ontvangen een aanbod op maat van hun talenten. De VDAB zal onder meer sport- en jeugdverenigingen en lokale besturen inschakelen om deze jongeren nog beter te bereiken. Binnenkort worden de VDAB-databanken ook gekoppeld aan die van de Kruispuntbank en het Zelfstandigenregister. “Dat moet het bereik van de VDAB nog vergroten”, besluit Miranda Van Eetvelde. “Want voor vroegtijdige schoolverlaters blijft een goede samenwerking met de VDAB-diensten de beste garantie op werk.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is