Minister Homans vergeet Zele niet: ook 1-euromaaltijden voor onze gemeente

Door Miranda Van Eetvelde op 16 december 2015

Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) vergeet Zele niet!

De minister kent aan 22 gemeenten subsidies toe – goed voor een totaalbedrag van 1,2 miljoen euro - voor de opstart van ‘Gezonde en betaalbare maaltijden gekoppeld aan integrale gezinsondersteuning’. Met de toekenning van de projectsubsidies, rolt de N-VA-minister de 1-euromaaltijden, die ze als OCMW-voorzitter in Antwerpen heeft gelanceerd, uit over Vlaanderen. “Elk kind dat we op die manier een gezonde maaltijd kunnen aanbieden, is een kind gewonnen”, zegt minister Homans. Onder andere Zele is bij de gemeenten die steun ontvangen.

Met de subsidies geeft minister Homans het startsein voor een lokale, integrale én structurele aanpak die gezinnen en mensen in armoede zal versterken. De bedoeling is om die kwetsbare doelgroep op een laagdrempelige manier te bereiken en ze de hulp te bieden die ze nodig hebben zoals bijvoorbeeld gezinsondersteuning. Op die manier kan een structureel begeleidingstraject opgezet worden rond een vertrouwenspersoon.

Minister Homans: “Het gaat niet enkel over het aanbieden van een goedkope, warme en gezonde maaltijd. Het is ook een middel om gezinnen en mensen in armoede proactief te bereiken en ze integraal te ondersteunen. Zo brengen we ze ook in contact met een breed netwerk van organisaties die onder meer huistaakbegeleiding en preventieve gezinsondersteuning aanbieden. Daarnaast krijgen ze ook de kans om hun sociaal netwerk uit te breiden. Bovendien maak ik zo ook werk van één van de pijlers in het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding: het voorkomen en bestrijden van armoede bij gezinnen met jonge kinderen.”

Sociale tewerkstelling                
Concreet zal in 22 gemeenten/steden een gezonde maaltijd aangeboden worden aan kwetsbare kinderen tot en met 12 jaar aan het tarief van één euro. Die maaltijd moet minimaal uit soep en een hoofdgerecht bestaan. “Kinderen ouder dan 12 jaar en volwassenen in armoede zullen een maaltijd kunnen krijgen aan een sociaal tarief”, zegt minister Homans. “Als Vlaamse overheid subsidiëren wij de maaltijd, de organisatie zorgt zelf voor de infrastructuur.” Belangrijk is ook dat de maaltijden kunnen afgehaald worden. “Zo hebben de kinderen niet het gevoel dat ze elke avond op restaurant gaan.”

Geselecteerde projecten:

Kortrijk: 60.000 euro
Leuven: 60.000 euro
Hasselt: 43.659 euro
Diksmuide: 60.000 euro
Lokeren: 10.800 euro
Turnhout: 60.000 euro
Diest: 60.000 euro
Temse: 60.000 euro
Ninove: 60.000 euro
Antwerpen: 60.000 euro
Mortsel: 52.000 euro
Mechelen: 60.000 euro
Westerlo: 40.429 euro
De Panne: 60.000 euro
Menen: 60.000 euro
Boom: 60.000 euro
Zele: 37.350 euro
Oostende: 60.000 euro
Sint-Niklaas: 60.000 euro
Sint-Truiden: 56.905 euro
Wachtebeke: 29.901 euro
Heist-op-den-Berg: 58.724 euro

Totaal: 1.169.768

In de projectoproep stond duidelijk vermeld dat projecten die gebruik maken van bestaande sociale tewerkstelling en sociaal aan de slag gaan met voedseloverschotten een duidelijke meerwaarde hebben.

Maken gebruik van sociale tewerkstelling: 
Kortrijk, Diksmuide, Antwerpen, Mortsel, Mechelen

Projecten die sterk werken met voedseloverschotten: 
Leuven, Lokeren, Turnhout, Mechelen, De Panne, Hasselt/Genk

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is