Miranda Van Eetvelde op Vokastage bij RKJ De Sleutel in Eeklo

Door Miranda Van Eetvelde op 29 augustus 2017, over deze onderwerpen: Varia

Op 28 augustus ging Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde in het kader van de VOKA-stages op bezoek bij RKJ De Sleutel in Eeklo. Al 25 jaar biedt Voka volksvertegenwoordigers de kans om te proeven van het bedrijfsleven. Gedurende één of twee dagen ontdekken ze de Vlaamse en Brusselse bedrijven van binnenuit. Bij RKJ De Sleutel kreeg Miranda Van Eetvelde de kans om in de praktijk na te gaan hoe minderjarige jongeren met een drugsproblematiek worden opgevangen en verder begeleid.

U kan haar verslag van die dag hier lezen:

“Ik had vandaag een ongelooflijke boeiende en interessante dag bij De Sleutel in Eeklo, Residentieel Kortdurend Jongerenprogramma, een opvangcentrum voor minderjarige jongeren met een drugsproblematiek. De stage werd georganiseerd door Voka. Tijdens mijn bezoek voerde ik een gesprek met en kreeg ik een rondleiding van een jongere die het hele moeilijke proces doorliep en nu al een aantal jaren clean is. Ook praatte ik met een 14-jarige jongen die op dit moment in het centrum verblijft en werkt aan zijn of haar problematiek. Het was allemaal heel confronterend en ik heb ontzettend veel respect voor wat die kinderen, jongeren doen om erdoor te geraken.

’s Middags lunchte ik samen met de bewoners (8 personen), en daar wordt een mens stil van. Daarna volgde er een gesprek over de hedendaagse uitdagingen voor de drughulpverlening en het antwoord van De Sleutel. Ik kreeg een uiteenzetting over de werking van het RKJ, maar in de loop van de dag werd het  zeer duidelijk.

Als laatste kreeg ik een overzicht van het geheel, de koepel en al de organisaties die verbonden zijn met De Sleutel. Hun missie, het DNA van De Sleutel, de foto, het aanbod, de uitdagingen en het antwoord. Het is allemaal moeilijk te vatten wat er allemaal bij komt kijken en hoe moeizaam het is deze opvang te realiseren die zo ontzettend belangrijk is. Ik ben er eerlijk gezegd heel erg door aangegrepen.

Het was een dag vol indrukken ervaringen, onwetendheid, bewondering, respect, medeleven en nog zo veel meer. Heel veel bewondering ook voor de begeleiders, opvoeders, psychologen, artsen, keukenpersoneel en nog zoveel meer. Ik wil dan ook speciaal Joris Cracco, afdelingshoofd en Damien Versele, algemeen directeur ontzettend hard bedanken dat zij deze hele dag voor mij hebben vrijgemaakt en mij van begin tot einde begeleidden in deze kennismaking met de problematiek en hun werking. Ook heel veel dank aan Voka Oost-Vlaaneren en Voka die met de vokastages voor parlementsleden deze dag mogelijk maakten. En dan nog in het bijzonder voor de twee jongeren die zo moedig waren te getuigen over enerzijds hun drugsproblematiek en anderzijds hun drugsverleden. Dikke merci en heel veel respect voor jullie getuigenissen. Ik wens jullie veel succes en volharding. Het ga jullie goed! Ik zal nog heel veel aan jullie denken, deze dag vergeet ik nooit meer.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is