Nieuw communicatieplatform voor de jeugd binnenkort van start

Door Miranda Van Eetvelde op 5 juni 2018, over deze onderwerpen: Cultuur - Jeugd

Op 1 oktober zal het nieuwe communicatieplatform voor jongeren "WATWAT" van start gaan. Dit nieuw en eenduidig aanspreekpunt moet er voor zorgen dat er komaf gemaakt wordt met de huidige informatieversnippering.  Een goede zaak volgens Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde: "De vele aanspreekpunten die vandaag bestaan, zorgen niet voor een goede effectiviteit en in een aantal gevallen overstijgt de vraag ook het aanbod. Daar zal vanaf oktober verandering in komen."

Kinderen en jongeren hebben nood aan aanspreekpunten op maat. Deze bevinden zich best in hun eigen leefwereld. Er bestaat reeds een groot aanbod van verschillende kanalen die kinderen en jongeren op hun eigen wijze benaderen. Zo kunnen zij onder meer terecht op Awel, jongerengids.be en de kinderrechtswinkel.

In zijn beleidsnota Jeugd 2014-2019 kondigde de minister van Jeugd aan dat hij werk zou maken van een duidelijk aanspreekpunt voor kinderen en jongeren. Dat zou moeten uitmonden in één uniek communicatieplatform. Uiteindelijk keurde de Vlaamse Regering in juni 2017 de conceptnota voor een communicatieplatform voor de jeugd goed. Daarin werden de contouren van het toekomstig platform uitgetekend. De uitvoering van dit plan werd gegund aan de Ambrassade en het platform zou worden gerealiseerd tegen eind 2018.

Het communicatieplatform moet voornamelijk de bestaande versnippering tegengaan. Miranda Van Eetvelde: "Er gaat nu teveel informatie verloren en de huidige kanalen kennen een te beperkt bereik. De versnippering komt de effectiviteit niet ten goede en in een aantal gevallen overstijgt de vraag het aanbod. Daarom is het een goede zaak dat het platform er komt op 1 oktober. Het zal met de naam 'WATWAT' van start gaan."

Eerder dit jaar werd ook al een resolutie over jeugdinformatie goedgekeurd in het Vlaams parlement. Daarin werd er gepleit om meer gebruik te maken van het Trusty-kwaliteitslabel . Dit helpt jongeren betrouwbare websites te onderscheiden van onbetrouwbare. Alleen organisaties die voldoen aan de zeven Trusty-principes mogen het label op hun website zetten. Voor veel jongeren is Google immers het eerste antwoord op hun vragen. Maar niet alle aangeboden websites bieden betrouwbare informatie. De resolutie moet helpen om het jeugdinformatiebeleid in Vlaanderen verder te stroomlijnen. Het communicatieplatform ligt dan ook in die lijn: “Het zorgt voor één online toegangspoort naar betrouwbare informatie, waarbij de Trusty-principes consequent worden toegepast”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is