Nieuw communicatieplatform "WATWAT" van start

Door Miranda Van Eetvelde op 2 oktober 2018, over deze onderwerpen: Cultuur - Jeugd

Op 1 oktober ging het nieuwe communicatieplatform voor jongeren "WATWAT" van start. Dit nieuw en eenduidig aanspreekpunt moet er voor zorgen dat er komaf gemaakt wordt met de huidige informatieversnippering.  Een goede zaak volgens Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde: "Jongeren blijven met vele vragen zitten en weten niet altijd waar ze terecht kunnen. Daarom is het goed dat WATWAT hier een antwoord wil op bieden."

Kinderen en jongeren hebben nood aan aanspreekpunten op maat. Deze bevinden zich best in hun eigen leefwereld. Vele van hen hebben immers vragen waar ze niet meteen een antwoord op vinden. Belangrijke levenskwesties maar ook kleine, praktische zaken die hen bezig houden. Om dit alles te bundelen en te kaderen, gaat WATWAT van start. Dit nieuw platform moet hen het antwoord bieden op een veelheid van vragen maar evenzeer moet het er voor zorgen dat ze doorverwezen kunnen worden naar relevante adviesverleners of naar andere aanspreekpunten met een bepaalde expertise. 

Samen met 70 partners maakte De Ambrassade werk van de uitbouw van het cimmunicatieplatform. Al van in het begin van de legislatuur nam de minister van Jeugd, Sven Gatz, zich voor om een eenduidig platform op te richten om kinderen en jongeren correcte informatie op maat te geven. Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde is dan ook blij dat de lancering een feit is: "Jongeren hebben echt nood aan duidelijke en betrouwbare info. Maar WATWAT is meer dan dat: het werkt op maat (men geeft specifieke informatie naargelang de leeftijd die men opgeeft) en beperkt zich ook niet tot een website. Het platform wil jongeren ook via sociale media en campagnes betrekken. Belangrijk daarbij is dat partners met bepaalde expertises sterk betrokken worden (denk maar aan Awel of het CLB)."

Eerder dit jaar werd ook al een resolutie over jeugdinformatie goedgekeurd in het Vlaams parlement. Daarin werd er gepleit om meer gebruik te maken van het Trusty-kwaliteitslabel. Dit helpt jongeren betrouwbare websites te onderscheiden van onbetrouwbare. Alleen organisaties die voldoen aan de zeven Trusty-principes mogen het label op hun website zetten. Voor veel jongeren is Google immers het eerste antwoord op hun vragen. Maar niet alle aangeboden websites bieden betrouwbare informatie. De resolutie moet helpen om het jeugdinformatiebeleid in Vlaanderen verder te stroomlijnen. Het communicatieplatform ligt dan ook in die lijn: “Het zorgt voor één online toegangspoort naar betrouwbare informatie, waarbij de Trusty-principes consequent worden toegepast”, aldus Van Eetvelde. "Meer zelfs, WATWAT zal Trusty nog meer proberen uit te bouwen om informatie nog meer op maat van kinderen en jongeren te brengen."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is