Opnieuw succes verwacht voor kampvervoer met De Lijn

Door Miranda Van Eetvelde op 27 juni 2018, over deze onderwerpen: Cultuur - Jeugd

Sinds 2017 kunnen jeugdbewegingen gebruik maken van het goedkoop busvervoer naar hun bivakplaatsen. Waar dit vroeger minstens 200 euro kostte, blijft de prijs nu beperkt tot 1,30 euro per reiziger. “De maatregel bleek in 2017 al zeer succesvol te zijn maar waarschijnlijk wordt er deze zomer nog meer gebruik van gemaakt vanwege een betere communicatie en een vlottere administratieve afhandeling. Nieuws dat zeker welkom is na de recente berichten over de impact van de treinstakingen op de kampen van jeugdbewegingen.”, aldus Vlaams parlementslid Miranda van Eetvelde (N-VA).

Jeugdbewegingen kunnen sinds de zomer van 2017 goedkoop met bussen van De Lijn naar hun bivakplaats reizen. De ministers Ben Weyts en Sven Gatz, bevoegd voor jeugd en mobiliteit, verlaagden de prijs voor de zogenaamde ‘versterkingsritten’ drastisch. Tot dan kostte een extra bus naar de bivakplaats chiro, scouts of KSA minstens 200 euro. Dat werd verlaagd naar amper 1,25 euro per reiziger.

Er vonden in de nieuwe formule 286 ritten plaats in juli en augustus. Dat is meer dan in heel 2016, waar er toen 266 ritten plaatsvonden. “Men kan over de eerste zomer dus zeker van een succes spreken”, aldus Miranda Van Eetvelde. “Het goedkopere tarief voor de jeugdbewegingen zal logischerwijs dan ook in 2018 blijven bestaan. Het tarief wordt wel aangepast naar 1,30 euro per reiziger, maar dit blijft nog steeds spotgoedkoop.”

Uit de evaluatie van de eerste zomer bleek wel dat er op verschillende punten ruimte voor verbetering aanwezig was. Zo bleek de communicatie te laat op gang gekomen en bleven er administratieve drempels bestaan. Van Eetvelde: “Daarom werd er voor deze zomer een webformulier aangemaakt om alles correct te laten registreren en vlotter te laten verlopen. Daarnaast is er al uitvoerig en tijdig gecommuniceerd naar de jeugdbewegingen, iets wat vorige zomer helaas ontbrak.”

De versterking van de maatregel blijkt meer dan ooit welkom. De recent aangekondigde treinstakingen bij de NMBS hebben immers een grote impact op het kampvervoer van de jeugdbewegingen. Zij vertrekken de komende weken op kamp en vaak was dit gepland met de trein. Miranda Van Eetvelde: "Nu moeten ze zich op het laatste moment nog herorganiseren, wat onvermijdelijk administratieve en budgettaire gevolgen met zich meebrengt. Het blijft enorm spijtig dat de kampen in het gedrang komen door deze stakingen."

Er werd ook geopperd om het goedkopere tarief het hele jaar door toe te passen maar dat bleek niet mogelijk te zijn. Buiten de grote vakantie is er namelijk teveel kans op onbeschikbaarheid van bussen en/of chauffeurs bij De Lijn en haar exploitanten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is