Opvallend hoge vergoedingen bij dienstencheque-afdelingen van voormalige Limburgse PWA’s

Door Miranda Van Eetvelde op 9 april 2019, over deze onderwerpen: Werk

In 2016 werden er in Limburg enkele opvallende onkostenvergoedingen en presentiegelden uitgedeeld bij PWA-DCO-vzw’s, dat zijn de voormalige PWA-vzw’s die werkten via het dienstencheque-systeem. In vergelijking met de rest van Vlaanderen valt de provincie op als uitschieter. De hoge bedragen lijken hoofdzakelijk afkomstig uit 4 gemeenten: Sint-Truiden, Bocholt, Kinrooi en Meeuwen-Gruitrode. Dat blijkt uit het antwoord van Philippe Muyters op een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Miranda van Eetvelde (N-VA).

De voormalige plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen (PWA’s) zijn ondertussen opgedoekt en vervangen door het nieuwe instrument van ‘wijk-werken’. De cijfers van de vergoedingen raken echter nu pas bekend door een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde.

“De cijfers uit Limburg zijn wel opvallend te noemen. In vergelijking met andere provincies worden er beduidend meer onkosten en presentiegelden vergoed. Dit vindt echter alleen plaats in de dienstencheque-afdelingen van de PWA’s. In totaal werd er in 2016 voor 77.014,63 euro aan presentiegelden vergoed in Limburg. Meer dan alle andere provincies samen. Daarnaast bedroeg de onkostenvergoeding in Limburg in totaal 34.092,56 euro, opnieuw meer dan alle andere provincies samen.”

Opvallend is dat de hoge cijfers enkel veroorzaakt worden door 4 gemeenten: Bocholt, Kinrooi, Meeuwen-Gruitrode en Sint-Truiden.

PWA/DCO in 2016

Zitpenningen Onkostenvergoedingen
Bocholt 18318,75 0
Kinrooi 18191,66 0
Meeuwen-Gruitrode 13950 0
Sint-Truiden 0 31744,69

 

Van Eetvelde: “Waarom de vergoedingen in Limburg zo hoog zijn, is onverklaarbaar. Iedere vzw mag immers zelf beslissen over de hoogte van de zitpenningen of onkostenvergoedingen. PWA’s die ook dienstencheque activiteiten uitvoerden hadden sowieso grotere budgetten, maar dat mag nog geen reden vormen om grotere zitpenningen uit te keren.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is