Pragmatische controles bij strijkateliers

Door Miranda Van Eetvelde op 3 mei 2018, over deze onderwerpen: Economie
Strijkatelier

De inspectie zal pragmatischer optreden bij de controles van strijkateliers. Het huidige controlesysteem is te rigide. Dat heeft nefaste gevolgen voor de strijkateliers, ook al doen zij in de praktijk vaak niets verkeerd. Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde is blij met de pragmatischere aanpak: “Veel Vlaamse huishoudens  maken gebruik van strijkateliers. Maar het controlesysteem hangt de ateliers als een zwaard van Damocles boven het hoofd.”

Problemen met de inspectie

Strijkers moeten voor elke handeling een prestatie ingeven. In de praktijk is dat niet evident, strijken omvat verschillende activiteiten die soms door verschillende werknemers worden uitgevoerd. Het registratiesysteem laat dat echter niet toe. Daarnaast zorgen de dienstencheques en de werksnelheid van de werknemers voor problemen met de inspectie. Niet zonder gevolg, want verschillende ateliers kregen waarschuwingen of erger: ze kregen te horen dat ze hun activiteiten niet langer konden verderzetten.

Geen zorgen meer

Om dit in de toekomst te verhelpen, zal de Inspectie het nodige pragmatisme aan de dag leggen bij nieuwe controles. Er komt tevens een verduidelijking van de reglementering en tegelijkertijd een lasten vermindering van de administratieve lasten. “Dat wil niet zeggen dat er geen controles meer nodig zijn, maar hier is de slinger duidelijk doorgeslagen. Hopelijk hoeven de strijkateliers zich geen zorgen meer te maken over deze situatie”, besluit Vlaams Parlementslid Van Eetvelde.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is