Problemen strijkateliers behoren binnenkort tot verleden

Door Miranda Van Eetvelde op 3 mei 2018, over deze onderwerpen: Werk

De Vlaamse strijkateliers kampen al enkele jaren met registratieproblemen. Door het rigide controlesysteem werden veel van hen al op de vingers getikt door de Inspectie van de dienst Werk en Sociale Economie. En dat heeft vaak nefaste gevolgen. Nochtans doen zij in de praktijk vaak niets verkeerd. Om de situatie om te keren, zal de Inspectie pragmatischer optreden en zullen er minder administratieve lasten zijn voor de strijkateliers. Dat zegt Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde op basis van een schriftelijke vraag. 

“Vele huishoudens in Vlaanderen maken gebruik van strijkateliers. Vaak vormt dit een welgekomen aanvulling op de combinatie arbeid-gezin. Maar het controlesysteem van deze strijkateliers hangt al jaren als een zwaard van Damoclesboven hun hoofd.”, aldus Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde

Strijksters moeten voor elke handeling hun prestatie ingeven. In de praktijk is dat echter niet zo evident. Strijken omvat verschillende activiteiten: de registratie, het sorteren, verpakken, het strijken zelf, … Vaak gebeuren deze handelingen door verschillende werknemers. Het registratiesysteem laat dit echter niet toe. Daarnaast worden de strijkactiviteiten betaald met dienstencheques. Maar een dienstencheque is geldig per uur: als dit in minder dan een uur verricht wordt, ontstaan er opnieuw problemen. Een ander probleem is de snelheid van de werknemers: de ene strijkster is sneller dan de andere. Maar het registratiesysteem voorziet hier geen uitzonderingen. 

Allemaal zaken waar de Inspectie van de dienst Werk en Sociale Economie over valt. En dat is niet zonder gevolg want verschillende ateliers kregen waarschuwingen of straffer: ze kregen te horen dat ze hun activiteiten niet langer konden verderzetten. Dat zal in de toekomst veranderen.

Miranda Van Eetvelde: “Deze kafkaiaanse toestanden zorgen voor heel wat administratieve rompslomp binnen de strijkateliers. Om dit in de toekomst te verhelpen, zal de Inspectie het nodige pragmatisme aan de dag leggen bij nieuwe controles. Er komt tevens een verduidelijking van de reglementering en tegelijkertijd een lastenvermindering. Dat wil niet zeggen dat er geen controles meer nodig zijn maar hier slaat de slinger duidelijk door. Hopelijk hoeven de strijkateliers zich geen zorgen meer te maken over deze situatie.”

Ook de gemengde ateliers ondervinden problemen. Dit zijn ateliers die naast strijkactiviteiten ook andere diensten aanbieden zoals bijvoorbeeld poetshulp. Hier was de vermenging van activiteiten niet altijd duidelijk. De gemengde ateliers zullen daarom specifieke instructies krijgen over hoe ze hun activiteiten dienen te organiseren. Daarnaast zal de Inspectie ook anders te werk gaan: een kleinere focus op administratief toezicht maar met meer vaststellingen ter plaatse.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is