Projectoproepen masterplan diversiteit binnenkort van start

Door Miranda Van Eetvelde op 23 mei 2018, over deze onderwerpen: Cultuur - Jeugd

Het thema van de diversiteit binnen het jeugdwerk is al vele jaren een belangrijk aandachtspunt. Het onderwerp kreeg de voorbije jaren heel wat persaandacht en ook politiek is het meer dan eens voer voor discussie. Hoewel men ons in Europa vaak ons sterk en kwaliteitsvol jeugdwerk benijdt, is het jeugdwerk in Vlaanderen nog al te vaak een aangelegenheid van en voor de witte middenklasse. Dat is een vaststelling die al jaren meegaat en een bij herhaling meegegeven aandachtspunt voor het Vlaamse jeugdwerk. Daarom werd er een masterplan diversiteit opgemaakt dat het jeugdwerk toegankelijker moet maken voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren en kinderen en jongeren van vreemde origine.

Dat plan moet de huidige, bestaande, maar gefragmenteerde acties bundelen en er mee voor zorgen dat er effectief wijzigingen komen op het terrein. Om dit in de praktijk te bewerkstelligen werd er een projectoproep uitgeschreven, goed voor een totaalbedrag van 1 miljoen euro. Er kunnen projecten worden ingediend tot en met 15 juli 2018 en deze zullen in het najaar van start gaan.

Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde hoopt dat de projectoproepen mee kunnen helpen aan een breed en divers jeugdwerk. "Want in de jeugdbeweging worden vele jongeren gevormd tot wie ze later zijn. Ze leren er met elkaar omgaan, en de bluts met de buil te nemen. Ze leren er plannen en organiseren. Het brengt hen respect voor de ander en gemeenschapszin bij. De jeugdbeweging heeft dus nog steeds een unieke rol voor de opvoeding van kinderen en jongeren naast het gezin en de school, een rol die niet meteen door andere instanties kan en zal overgenomen worden."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is