Reactie N-VA op bpost-aandelenpakket Johny Thijs

Door Miranda Van Eetvelde op 15 juli 2013, over deze onderwerpen: Overheidsbedrijven

Johny Thijs, CEO van bpost, gaf tijdens een hoorzitting in de Kamercommissie Infrastructuur te kennen dat hij voor 200 000 euro aan aandelen heeft gekocht bij de beursgang van zijn bedrijf. De lagere personeelscategorieën konden voor maximum 5000 euro intekenen. N-VA-Kamerlid Miranda Van Eetvelde vraagt zich af of een dergelijke verhouding maatschappelijk verantwoord is.

“CEO Thijs heeft de afgelopen 10 jaar knap werk geleverd en dat mag zeker gehonoreerd worden. Aandelenopties voor het personeel is daarbij een zeer gangbare praktijk. We moeten ons echter de vraag durven stellen of zo’n verhouding billijk en maatschappelijk verantwoord is. Ook het personeel heeft immers door haar volgehouden inspanningen grote bijdragen geleverd aan zowel de hervormingen als de beursgang."
Een loonvorming waarbij de CEO wordt ingeschaald op hetzelfde niveau als de rest van het kader en waarbij een algemene verhouding van 1 op 20 wordt gehanteerd, is vanuit maatschappelijk oogpunt veel gezonder, denkt de N-VA. Bpost is en blijft een overheidsbedrijf en vervult dus een voorbeeldfunctie.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is