Scholieren deeltijds beroepsonderwijs renoveren 47 Vlaamse jeugdhuizen

Door Miranda Van Eetvelde op 10 mei 2017, over deze onderwerpen: Cultuur - Jeugd

Niet minder dan 47 Vlaamse jeugdhuizen worden gerenoveerd door scholieren uit het deeltijds secundair onderwijs. De renovaties zijn het resultaat van een samenwerking tussen de federatie van Vlaamse jeugdhuizen, Formaat, en het deeltijds beroepsonderwijs. “Met deze projecten wint de jeugd twee keer”, zegt Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde (N-VA). “Vlaamse jeugdhuizen krijgen een betere infrastructuur terwijl scholieren de nodige ervaring opdoen.”

Heel wat Vlaamse jeugdhuizen zijn verouderd. Om de broodnodige renovaties te kunnen uitvoeren, werken de jeugdhuizen al enkele jaren samen met leerlingen uit het deeltijds beroepsonderwijs en dit vanuit het principe 'jongeren voor jongeren'. Vlaams Parlementslid Miranda van Eetvelde (N-VA) vroeg de lijst van brugprojecten op, samen met een evaluatie. “Het project wordt nog steeds door zowel de jeugdhuizen als door de studenten als zeer positief ervaren”, zegt ze. “Door deze samenwerking zijn er van 2014 tot 2016 reeds 31 jeugdhuizen geholpen met hun infrastructuurwerken. Momenteel zijn er 17 jeugdhuizen waar er werken aan de gang of net afgelopen zijn. Daarnaast staan er ook nog 30 projecten gepland voor 2017.”

“Jongeren die elkaar uit de nood helpen, een mooier voorbeeld van samenwerking bestaat er toch niet?”, zo vat Miranda Van Eetvelde de brugprojecten in de Vlaamse jeugdhuizen samen. De eerste projecten gingen van start in maart 2014. Deze werden als zeer positief geëvalueerd: er is een goede samenwerking met de jeugdhuizen en jongeren die werken voor jongeren is een sterke troef.  

Vanuit het principe 'jongeren voor jongeren' zocht en vond Formaat partners bij verschillende brugprojectorganisaties. Onder meer WELA in Antwerpen, Jongerenatelier in Kortrijk en Compaan in Gent gingen de samenwerking aan. Sinds 1 februari 2016 is er eveneens een partnerschap aangegaan met Profo vzw, die werken uitvoert in de ruime regio rond Lommel. Van Eetvelde: “De vraag naar goedkope herstellings- en infrastructuurwerken bestond al langer. Maar via deze samenwerking kwam er eindelijk schot in de zaak. Leerlingen uit het deeltijds beroepsonderwijs voeren de nodige werkzaamheden uit in de jeugdhuizen. Dat gaat van klusjes en herstellingen tot verfraaiingswerken en renovatiewerken. De verschillende vzw’s staan garant voor deskundige begeleiding en technische ondersteuning van de leerlingen.”

Het project heeft meerdere voordelen: de jongeren uit brugprojecten doen de nodige ervaring op en jeugdhuizen kunnen aan een lage kostprijs infrastructuurwerken laten uitvoeren. Bovendien is het principe 'jongeren voor jongeren' een belangrijke troef. De jongeren doen hun eerste werkervaringen op in een omgeving die toch nog steeds dicht aanleunt bij hun leefwereld. “Dit is zeer belangrijk voor hun motivatie”, aldus Van Eetvelde.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is