“Schoolverlaters moeten zich nog meer en sneller inschrijven bij de VDAB”

Door Miranda Van Eetvelde op 7 november 2017, over deze onderwerpen: Werk

Jongeren die net afgestudeerd zijn, schrijven zich best zo snel mogelijk in bij de VDAB. Hoe langer men wacht, hoe minder snel men begeleid kan worden richting een job. “Bij laag- en middengeschoolde jongeren ligt dat percentage respectievelijk al rond de 90% en 84%”, aldus Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde (N-VA) die de cijfers opvroeg. “Niet slecht, maar het kan steeds beter: het blijft van cruciaal belang dat jongeren zich zo snel mogelijk bij de VDAB inschrijven.”

Voor net afgestudeerde jongeren is de zoektocht naar werk vaak een uitdaging, een beproeving in een nieuwe wereld. Voor alle werkzoekenden, en dus zeker voor schoolverlaters, biedt de VDAB allerlei diensten aan om die zoektocht te vergemakkelijken en om de kans op een job te vergroten.

Maar daarvoor moeten jongeren natuurlijk ingeschreven zijn bij de VDAB als werkzoekende. Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde (N-VA) vroeg de cijfers op over het aantal net afgestudeerde jongeren die zich inschreven bij de VDAB. Daaruit blijkt dat het aantal inschrijvingen in 2014 en 2015 stabiel blijft (cijfers voor 2016 en 2017 zijn nog niet beschikbaar).

Miranda Van Eetvelde: “De kortgeschoolde jongeren blijven zich goed inschrijven met een percentage rond de 90%. Bij de middengeschoolde jongeren daalt dit naar 84%. Wat mij betreft kunnen er nog meer inspanningen geleverd worden om deze percentages te verhogen. Het blijft - zeker voor de laaggeschoolde jongeren - enorm belangrijk om zich zo snel mogelijk in te schrijven bij de VDAB. Hun kansen op de arbeidsmarkt zijn nu eenmaal iets kleiner, en bovendien kunnen zij de begeleiding vaak gebruiken inzake de praktische kant van het solliciteren.”

Hooggeschoolde jongeren hebben nog lagere inschrijvingspercentages. Waar er in 2014 nog 78,7% van hen zich inschreven bij de VDAB, daalde dit aantal in 2015 naar 75,9%. Van Eetvelde: “Dat is logisch: wie afstudeert na hogere studies geraakt vaak sneller aan een job waardoor ze zich niet hoeven in te schrijven bij de VDAB.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is