Speelbossen in Vlaanderen: te weinig en geen evenwichtige spreiding

Door Miranda Van Eetvelde op 9 december 2016, over deze onderwerpen: Varia

Kinderen hebben ruimte nodig om te kunnen ravotten. Om te kunnen spelen in een groene omgeving kunnen zij terecht in speelzones in de Vlaamse bossen, zogenoemde speelbossen. "Hoewel het de bedoeling is dat binnen twee jaar elke gemeente zo’n speelzone heeft, zijn we daar nog lang niet", stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Miranda Van Eetvelde vast. Zij vroeg de cijfers op bij de minister van Omgeving en Natuur, Joke Schauvliege. “Daardoor hebben niet alle kinderen toegang tot speelzones in hun directe omgeving. Vooral het zuiden van Oost-Vlaanderen, het Pajottenland en Haspengouw zijn regio’s met een tekort aan voldoende groene speelruimte.

Kinderen en jongeren hebben voldoende ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen en om vrijuit te kunnen spelen. Zij kunnen daarvoor terecht in ‘speelzones’. Dit zijn stukken bos of natuurgebied van enkele hectare groot waar jongeren tot 25 jaar vrij kunnen spelen. Uit de cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Miranda Van Eetvelde verzamelde blijkt nu dat heel wat kinderen en jongeren geen groene speelzones in de buurt hebben. “Maar liefst 71 van de 308 Vlaamse gemeenten hebben geen afgebakende speelzone”, stelt ze vast.

Opmerkelijk is dat dit tekort zich vooral concentreert in het zuiden van Oost-Vlaanderen, het Pajottenland en Haspengouw. Het grootste deel van gemeenten uit die regio’s hebben geen speelzone. “Er is dus geen evenwichtige spreiding. Afgezien van Haspengouw telt Limburg bijvoorbeeld vijf keer meer speelzones als er zijn in Oost-Vlaanderen maar er zijn wel zo’n 600.000 meer inwoners in Oost-Vlaanderen. Voor kinderen die wonen tussen Gent en Brussel is het daardoor minder evident om zich te begeven naar groene speelzones. Zij hebben niet veel aan toegankelijke bossen in de Kempen.

Nochtans heeft de minister van Omgeving en Natuur, Joke Schauvliege, het streefdoel om tegen 2018 in elke gemeente minstens een speelzone te voorzien. Van Eetvelde hoopt dat het niet de verkeerde kant uitgaat: “Er moet dringend meer ingezet worden op de creatie van nieuwe speelzones in deze regio’s. Dat kan zowel door bestaand bosgebied toegankelijk te maken als door de creatie van nieuwe bossen met speelzones. Tezelfdertijd moet het aanbod ook bekender gemaakt worden bij kinderen en jongeren. Vaak kennen zij deze toegankelijke speelzones niet eens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is