VDAB stelt infrastructuur ter beschikking voor laatstejaarsstudenten

Door Miranda Van Eetvelde op 5 maart 2019, over deze onderwerpen: Werk

De Vlaamse regering wil er voor zorgen dat jonge schoolverlaters makkelijker aan een job geraken. Om deze stap vlotter te laten verlopen stelt de VDAB haar infrastructuur gratis ter beschikbaar voor laatstejaarsstudenten. Op deze manier kunnen zij op een losse manier kennismaken met de arbeidsmarkt. Deze opleiding bestaat al sinds 2007 en moet helpen om invulling te geven aan knelpuntberoepen.

De opleiding waarbij gratis opleidingsinfrastructuur ter beschikking wordt gesteld aan leerlingen in de finaliteitsjaren stond vroeger bekend onder de naam ‘72 uurregeling’. De bedoeling is om de ongekwalificeerde uitstroom van jongeren tegen te gaan en de brug tussen leren en werken te versterken.

De maatregel blijft populair bij veel laatstejaarsstudenten. In het schooljaar 2017-2018 vonden er in totaal 2785 opleidingsacties plaats. De populairste opleidingen zijn draaien en frezen, automechanica, goederenbehandeling en lassen. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Miranda van Eetvelde (N-VA) aan de minister van Werk, Philippe Muyters.

De 10 dagenregeling is volgens Van Eetvelde: “een succesvolle maatregel die kan bijdragen tot een kleinere stap tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Met de opleiding krijgen jongeren een specifieke ervaring mee die helpt in de strijd tegen de jongerenwerkloosheid.” Door jongeren te laten oefenen op moderne infrastructuur en hen gebruik te laten maken van didactische pakketten op maat worden ze meer geënthousiasmeerd voor het gekozen beroep. Daardoor kunnen ze een betere leer- en beroepskeuze maken en de transitie van leren naar werken gemakkelijker maken.

Van Eetvelde: “Scholen beseffen dat de combinatie leren en werken in de toekomst alleen maar aan belang zal winnen. De Vlaamse regering zet hier al zwaar op in door middel van het vernieuwde systeem van duaal leren. Daarmee geeft de regering een sterk signaal dat deze vorm van leren voor hen een prioriteit is. De 10 dagenregeling past perfect in dit kader, zeker in het achterhoofd houdend dat vele knelpuntberoepen op deze manier ingevuld geraken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is