Vlamingen kochten al 2,5 miljoen wijk-werkcheques

Door Miranda Van Eetvelde op 19 maart 2019, over deze onderwerpen: Werk

Op 1 januari 2018 is het nieuwe systeem van “Wijk-werken” van start gegaan. Dit vervangt het verouderde PWA-stelsel. In 2018 zijn er in totaal 2.444.108 wijk-werkcheques verkocht. “Dit toont aan dat veel gebruikers en instanties beroep willen doen op het systeem van wijk-werken. Het zorgt er immers voor dat verschillende klusjes uitgevoerd kunnen worden door werkzoekenden die een traject naar werk aan het volgen zijn. Bovendien verwerven de werkzoekenden op die manier ook verschillende competenties.”, aldus Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde, die de cijfers opvroeg bij Minister van Werk Philippe Muyters.

Het nieuwe systeem van “Wijk-werken”, dat van start ging op 1 januari 2018, moet zorgen voor een laagdrempelige werkomgeving waarin langdurig werkzoekenden stapsgewijs competenties kunnen bijgebracht worden. De focus ligt voornamelijk op een traject naar een job en werkt dus activerend. Bij het PWA-systeem ontbrak dit aspect zo goed als volledig aangezien het statuut niet beperkt was in de tijd.

Het opstartjaar van het nieuwe systeem liep goed. Er werden 2.444.108 wijk-werkcheques door gebruikers aangekocht. Daarvan werden er 2.020.822 effectief gebruikt. Om de klusjes uit te voeren waren er in 2018 9.009 werkzoekenden actief binnen wijk-werken. Van deze 9.009 hebben 8.076 mensen ook effectief uren gepresteerd. De meeste van deze werkzoekenden bevonden zich ook al in het PWA-systeem (6.929 personen).

“De cijfers van de prestaties van de werkzoekenden zijn nog maar beschikbaar tot en met november 2018 maar daaruit blijkt wel dat een wijk-werker gemiddeld 240,55 uren presteerde. Goed voor in totaal 1.942678 uren aan prestaties in deze periode”, aldus Van Eetvelde. Het merendeel van die prestaties werd besteed aan ondersteuning en hulp bij begeleiding van personen (756.410 uren). Daarnaast werden er ook heel wat uren besteed aan klein tuinonderhoud (381.938) en logistieke taken (307.375).

Miranda Van Eetvelde is ervan overtuigd dat het nieuwe systeem van wijk-werken een unieke kans biedt: “Het wijk-werken moet zorgen voor een geleidelijke opstap richting tewerkstelling. De werkzoekende kan werkervaring opbouwen in functie van een individueel traject naar werk, dat gericht is op het normaal economisch circuit. De werkzoekenden worden op maat begeleid en tegelijkertijd kunnen gebruikers beroep doen op hun diensten. Een echte win-winsituatie.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is