‘Warme overdracht’ helpt VDAB bij het invullen van vacatures

Door Miranda Van Eetvelde op 10 december 2015, over deze onderwerpen: Economie

De Vlaamse economie vertoont positieve signalen. Zo trekt de arbeidsmarkt weer aan en dat is te merken aan het grote aantal openstaande vacatures. Een groot deel van deze vacatures worden ingevuld binnen de 2 maanden maar vele blijven openstaan wegens een verkeerde matching tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Daar wil minister Muyters iets aan veranderen via de zogenaamde ‘warme overdracht’. Dat blijkt uit een vraag in de Commissie Werk van Vlaams parlementslid Miranda van Eetvelde.

De warme overdracht zorgt er voor dat de arbeidsmarktgerichte gegevens (zoals het studieverleden, de gewenste jobs en de regio) beschikbaar worden voor de VDAB. Verschillende scholen en scholenkoepels staan in voor de verzending van deze gegevens. Op deze manier kunnen jongeren die uit het stelsel van leren en werken stromen een aangepaste begeleiding krijgen en wordt hun trajectbegeleiding ook voortgezet.

Samenwerking noodzakelijk

‘De warme overdracht tussen de onderwijssector en de VDAB is in het verleden teveel onbenut gebleven in de zoektocht naar geschikte arbeidskrachten’, aldus Miranda Van Eetvelde. “Minister Muyters wil hier, in samenspraak met de minister van Onderwijs, Hilde Crevits, meer op inzetten zodat deze jongeren niet door de mazen van het net vallen. Zij krijgen een individuele begeleiding die hun sneller moet leiden naar een geschikte, duurzame arbeidsplaats.”

Om deze warme overdracht meer kansen te geven is er meer interactie en samenwerking nodig tussen de verschillende onderwijskoepels en de VDAB. Vaak is de VDAB té afhankelijk van de gegevens die zij ontvangen van de koepels. De samenwerking hangt sterk af van de lokale netwerken en de goede wil die hier bestaat. Indien hier een goede coöperatie is tussen onderwijs en de verschillende werkactoren, is er als gevolg ook een betere doorstroom van gegevens. Maar helaas is dat niet overal het geval.

Allerlei initiatieven

De VDAB wil maximale inspanningen leveren om de openstaande vacatures prioritair in te vullen. De warme overdracht heeft daar zijn rol in te spelen maar minister Muyters zet ook in op andere kanalen. Via het zogenaamde ‘STEM’-actieplan en het vernieuwde systeem van duaal leren moeten leerlingen klaargestoomd worden om ook toe te treden tot knelpuntberoepen zodanig dat deze ook ingevuld geraken.

De VDAB gaat dus een drukke tijd tegemoet om de openstaande vacatures in te vullen. Van Eetvelde ziet de toekomst alvast hoopvol aan: “De VDAB zal door de intensere inspanning voor de warme overdracht meer middelen krijgen om jongeren aan jobs te helpen. Op deze manier kunnen de nodige arbeidsplaatsen ingevuld geraken, want dat is tenslotte waar de Vlaamse bedrijven naar smachten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is