Werkbezoek Gemini

Door Miranda Van Eetvelde op 14 december 2018, over deze onderwerpen: Varia

Woensdag 12 december 2018 bracht Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde een bezoek aan Gemini, een start-up die natuurstenen accessoires ontwikkelt. Deze worden gemaakt in sociale ateliers waar ze meer dan 100 mensen tewerk stellen die geen plaats meer vinden op de reguliere arbeidsmarkt. 

Gemini maakt natuurstenen armbanden en Iphone- en MacBook-covers. Omdat het bedrijf zich duidelijk inzet om mensen die anders uit de boot vallen, tewerk te stellen, ontvingen zij in 2018 al de provinciale UNIZO Handmade in Belgium Award. Alle verwezenlijkingen worden dan ook met de hand in België vervaardigd.

Er komen bij het vervaardigen van de armbanden geen machines aan te pas. De bedoeling is om mensen tewerk te stellen, daarom blijft het machinale aspect achterwege. Lokale en sociale tewerkstelling gaan dus hand in hand.

Sinds januari 2018 sloeg het bedrijf de handen in elkaar met vzw Mivas om de internationale groei op te vangen. Gemini produceert jaarlijks dan ook meer dan 170.000 armbanden die naar meer dan 1.000 verkooppunten in heel Europa verspreid worden. Mivas is gespecialiseerd in verpakkingswerk en werkt ook uitsluitend met mensen die de weg niet meer vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Op deze manier versterken beide bedrijven elkaar.

Miranda Van Eetvelde: "Het is enorm mooi om te zien hoe sterk er in gezet wordt op sociale tewerkstelling. Je ziet ook dat de mensen enorm fier zijn op hun werk en wat ze hier kunnen bijleren. Het is overigens niet zo dat dit makkelijk werk is. Dat heb ik aan den lijve ondervonden. Daardoor stijgt mijn respect voor deze mensen nog meer."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is